Доброволци и бежанци заедно във футболен турнир на толерантността

Центърът за работа с доброволци към ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – гр. Хасково, част от мрежата на НАРД, стартира за 7-ма поредна година тази акция на толерантността. „Футболни хора” има за свой основен фокус приятелството и антирасисткото поведение в спорта. Специални гости и участници тази година са деца, доброволци и служители от бежанския лагер в Харманли.

Училището е част от европейската мрежа FARE, която работи за толерантността, приятелството и антирасизма в цяла Европа.

Всяка година в десетдневката срещу расизма се включват известни европейски футболни грандове, училища, граждански организации. УЕФА е сред организациите, които също подкрепят инициативата. Днес в училището започва и Детския европейски шампионат „Футболните хора- обединени”- “Football People United”.

В надпреварата се включват 6 отбора- с деца от 3 до 8 клас. Тимовете са смесени по класове. Във всеки от отборите ще участва и дете бежанец. Любопитното е, че и на шестте отбора с гръмките имена на световни футболни тимове като Барселона, “Байерн” Мюнхен и „Челси”треньорите са дами-преподавателки в школото. В този случай за цвят е наставникът на 7 и 8 клас-отборите на „Реал” Мадрид и „Манчестър Юнайтед” Пейчев. Като съдия на мачовете ще свири Миглена Трандева.

Повече снимки от самата инициатива – тук.

Новината в местните медии – тук.

 

 

You may also like...