Ученици от лидерската академия на НАРД спечелиха посещения в Брюксел и Народното събрание

Млади лидери от седем училища в Южна България бяха отличени на проведения днес Заключителен форум по проект на Национален алианс за работа с доброволци „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна”, финансиран от НЦЕМПИ по Национална програма за младежта. Ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника ще се запознаят на място с работата на Европейския парламент в Брюксел и ще се срещнат лично с еврокомисар Кристалина Георгиева. Младежи от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Асеновград пък ще посетят Народното събрание, за да видят кой и как „кове” законите в България. Младите лидери от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, ПМГ „Иван Вазов” в Димитровград, ГПЧЕ “Проф.д-р Асен Златаров” – гр. Хасково, и кърджалийските ГПЧЕ “Христо Ботев” и СОУ “Отец Паисий” получиха грамоти за оригиналните си идеи, с които решиха част от проблемите в своите училища.

Форумът се проведе в Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. Там се събраха над 100 млади лидери, участници в проекта. Те представиха с видеоклипове и презентации 15 от своите инициативи за промяна на училищната среда. Кампаниите по проекта „Дар за моето училище-млади лидери с идея за промяна” носят оригинални и вдъхновяващи, а понякога и провокативни имена като Ел Толеранте, Коледни звезди, Панаир на религиите, Ти си част от веригата, Виж ми етикета, За по-леки раници, Моята музика – това съм аз, Панаир на хобитата, Шапка на опознаването, Търсене на съкровище. В част от училищата бяха организирани и благотворителни кампании за набиране на средства за хронично болни деца. За шестте месеца на проекта 150-те обучени лидери успяха да „заразят” стотици свои съученици и да превърнат инициативите в традиционна част от училищния живот.

3-членно жури в състав Ваня Добрева – депутат от КБ и председател на Комисията по образование в НС, Моника Панайотова – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и Вера Кирилова – обучител по проекта, оцениха 15-те инициативи. Критериите за оценка бяха: оригиналност на идеята, брой  включени деца в инициативата, ефект върху училищната среда, устойчивост на постигнатото и ефект на въздействие върху учениците.

Проектът на НАРД „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна” е с продължителност 6 месеца и се финансира от НЦЕМПИ по Национална програма за младежта, като стойността му е 22 324 лева. По него са направени общо 6 обучения, които включват изграждане на умения за формулиране и приоритизиране и анализ на проблеми, методи за решаването им, работа в екип, разработване на план и осъществяване на кампании, както и умения за убедително представяне и увличане на групи хора.

На събитието присъстваха евродепутатът Моника Панайотова, Камелия Колева от Министерство на образованието, младежта и науката, началникът на Регионален инспекторат по образованието в Пловдив Антоанета Пакова и директори на училищата-партньори по проекта.

Ето и снимките от Форума!

Как ни отразиха медиите: НПО-портал, Списание Мениджър, Пловдив утре, Радио Пловдив, Медия кафе, Густо нюз, Дарик нюз,  Пловдив лайв, бюлетин на БСК, Радио Фокус, DCTV.

 

You may also like...