Блиц интервю на месеца: Рицарите на добра воля Ивелин и Валентина

Блиц интервютата с носителите на приза Рицар на добрата воля за 2013-а година от центровете за работа с доброволци на НАРД в цялата страна продължават. Предлагаме ви да се запознаете с Ивелин Бонев, доброволец във фондация „Ръка за помощ” – Добрич, и Валентина Арабаджиева – доброволец в НЧ „Светлина” – с. Труд, Пловдивско.

Опиши се с в три думи?

Ивелин: Различен, чувствителен, несигурен

Валентина: Смела, щура и отговорна.

Доброволецът е…

Ивелин:…състрадателен, сигурен в това, което върши и го върши по собствена воля, целеустремен, и човек, който не се примирява с положението, ако не му харесва.

Валентина: …доброволно да помага, да отделя от свободното си време, да прекарва времето си като помага на някого или за кауза. Няма нищо по- хубаво от това да даваш без да очакваш нещо в замяна.

Какво ти дава доброволчеството?

Ивелин: Надежда. Има добри хора, резултати, макар и малки, и истинска радост от това, че помагаш на някого без да искаш нещо в замяна.

Валентина: Доброволчеството ми дава спокойствие, радост, стремеж, дава ми мечти, нов устрем, нови идеи.

Предизвикателствата за доброволеца са…?

Ивелин: Като цяло светът, в който живеем не е много лесен за оправяне, защото е място, в което днес лошото се харесва и се предпочита лесния път и егоизма. Тези неща пречат за разрастването на доброволчеството, но на един доброволец нищо не може да му попречи да направи нещо добро за някого…ако мисли, че е достатъчно важно винаги ще намери начин. Валентина: Да се справя с определени ситуации, да разчита на себе си и на другите.

Кои са спиращите дъха моменти в работата като доброволец?

Ивелин: Да видиш радост в очите на някого, който преди теб е имал само болка, защото в тези моменти идва и надеждата за промяна.

Валентина: Когато нещата се случат и си удовлетворен. Тогава може и без думи…

Какво би искал/а да промениш в България?

Ивелин: Искам хората да са по-позитивни и да се промени настройката, защото много хора губят надежда, а всъщност просто не я виждат.

Валентина: Да има повече доброволци и хора, които да даряват своя труд за определени каузи. Да са щастливи хората и децата.

Рицар на добрата воля – признание или отговорност?

Ивелин: И двете. Признание, за да разбереш, че работата ти се цени и отговорност: да не се предаваш и да помагаш, ако някой има нужда- дали от доброволците или от хората, с които се занимават те.

Валентина: Признание за свършена работа, но и отговорност спрямо хората около теб. Рицарят трябва да бъде пример за подражание.

Колко хора са необходими, за да се промени светът?

Ивелин: Колкото се може повече. Всичко може да започне от един, но това не означава, че той трябва да остане един.

Валентина: Няма значение колко хора са необходими, за да променим света. Всеки е с различен характер, но трябва да има повече добри хора. Почтени, честни, човечни, това липсва днес!

Първата ти мисъл сутрин?

Ивелин: Как да изживея деня си така, че да не съжалявам за нищо и да видят хората в мен един човек, който иска промяна и се бори за нея.

Валентина: Днес денят ще бъде изпълнен с приключения и приятни емоции.

3 факта за теб, които би искал да споделиш?

Ивелин: Не съм мечтател, а човек искащ и търсещ промяна. Виждам всичко, което става и знам, че не мога да го променя сам- затова страшно много уважавам екипа си и хората, с които работя. Имам надежда и искам да предам това качество на всички, защото си струва опита.

Валентина: Запалена съм по фотографията, обичам да помагам в библиотеката и да снимам там и ми харесва да играя футбол.

 

You may also like...