Повод за гордост – престижна награда за младите филантропи в София

Източник: Sofia news

Клубът на филантропа в 105 СОУ „Атанас Далчев“, София, създаден по проект на НАРД „Училището – зона за филантропия“  спечели престижната награда на Столична община за младежко доброволчество!
Столична община – дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в партньорство с : Британски съвет, Национално издателство за образование и наука „Аз-буки”, Асоциация за развитие на София реализира инициатива за подкрепа на младежкото доброволчество.
В рамките на инициативата бе отправена покана към младежки структури – ученически съвет, ученически парламент, НПО и образователни институции – средни и висши училища за представяне на проектни идеи за доброволческа дейност.

Изискванията на организаторите бе младежките инициативи да се реализират на територията на Столична община, да включват участието на младежи от 15 до 29 годишна възраст и да са в областта на социални, образователни, спортни и екологични инициативи, както и подпомагане на социално рискови групи.

Журито бе изключително затруднено в определянето само на една „най-добрата практика за доброволческа инициатива”, тъй като постъпилите идейни проекти от Ученически съвети и парламенти, от младежки неправителствени организации са над 20.

На официалната церемония, която се проведе в зала „Официална” в сградата на Столична община на 14 май 2015 год. от 15:00 часа, Кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова връчи наградите за отличените проекти в подкрепа на доброволчеството.
Организаторите и журито успяха да запазят „тайната” на отличените младежки инициативи и изненадаха присъстващите като връчиха многобройни награди:
Бяха отличени 2 организации за най-добрата младежка доброволческа инициатива:

1. Екип от студенти от НАТФИЗ с проект „Медицински клоуни”
Проектът включва спектакли-посещения на студенти от НАТФИЗ в детски отделения на столични лечебни заведения. Чрез средствата на театъра (пантомима, куклен театър, клоунада и др.) се цели подобряването на психическото състояние на децата и по-бързо възстановяване.

 2. Клуб за филантропия при 105 СОУ „Атанас Далчев” с проект за изграждане „Площадка за забавни игри в двора на църквата Св. пророк Илия”- в двора на църквата „Св. Пророк Илия” има кухня за социално слаби хора, която често е посещавана и от деца. Идеята на учениците е в изграждане на площадка за забравени игри, като дама, игра на топчета в двора на църквата „Св. пророк Илия”

Дирекция „ПИСТ”, по чиято инициатива се провежда кампанията за младежкото доброволчество, ще финансира дейностите по 20150514_152024проектите.

Силно впечатлени от многобройните предложения и инициативи на младежите, журито определило и допълнителни награди за подкрепа на доброволческите дейности.
Бяха наградени и проектите в областта на екологията на Ученическите съвети на 78 СОУ „Христо Смирненски”, 93 СОУ „Александър Теодоров – Балан”, 96 СОУ „Лев Николаевич Толстой”, 1 СОУ „Пенчо П. Славейков” и Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов”, както и изграждането на училищни библиотеки, центрове за мултикултурен диалог и гражданско образование 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин”, 15 СОУ „Адам Мицкевич”, 21 СОУ „Христо Ботев”.

Участници и организатори си обещаха през следващата година продължаване на инициативата за подкрепа на младежкото доброволчество, като част от инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018”

Повече информация за Проект „Училището – зона за филантропия“ – ТУК

 

You may also like...