Корпус на мира празнува над 20 години успешна работа в България

Автор: Ейприл Гибсън

Американската организация Корпус на мира закрива дейността си в България в 2013 г. – след 22 години успешно съдействие с над 300 общности.
На 2 октомври, вторник в София се проведе официална церемония за честване на успешната работа на Корпус на мира в България. Много български партньори от цяла България дойдоха да чуят речта от Марси Райс – новият посланик на САЩ в България, Николай Младенов – Министър на външните работи и много други.

Приятна изненада бяха доброволци от Корпуса, които танцуваха Петрунино хоро и заедно с младежи от с. Брегово са пяха известни песни на български и на английски.
От 1991 г. над 1100 доброволци са посетили България. В повечето случаи, те живеят в град или село за две години със съдействието на български органиции и партнъори.
Доброволци от Корпуса на мира работят по четири програми:
„Образование“ – доброволци работят в училища като учитали по английски език.
„Младежко развитие“ – Голям част от доброволците по тази програма работят в читалища, домове, и с неправителствени организации който работят с деца и младежи.
„Местно и организационно развитие“ – Много от тези доброволци работят в общини, организации който работят по околната среда или туризъм.
„Корпус за краткосрочна помощ“ – Много от тези доброволци идват за една точна цел – дейност, като повечето от тези вече са работили две години в България по програмите записано горе – и остават за по-малко от една година.
НАРД имам нов член на екипа си – доброволка от Калифорния, която работи по програмата за краткосрочна помощ: Ейприл Гибсън. Тя ще бъде при нас за шест месеца и очакваме, че заедно ще направим невероятни неща.
Искаме и ние да честитим на Корпуса на мира 21 години взаимодействие в България и пожеляваме на всички доброволци и български партньори още една успешна година работа!

Вера Кирилова – Регионален координатор на НАРД
Ейприл Гибсън – Доброволец от Корпус на мира по прогама „Корпуса за краткосрочна помощ“

You may also like...