Млади лидери ще мотивират връстниците си да гласуват

20 млади хора от петте общини на област Търговище ще имат възможност да се включат в проекта „АЗ РЕШИХ – ЩЕ ГЛАСУВАМ!”, реализиран от „Клуб на НСО” в града. Проектът стартира в началото на тази година и цели повишаване на гражданската активност и мотивацията на младите хора от областта за участие в изборните процеси, в частност за гласуване на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Проектът е финансиран по Национална програма за младежта (2011- 2015), Подпрограма 2: Национални младежки инициативи и кампании. Той е на стойност 11 260 лв., от които 1835 лв. собствен принос.

„Младите хора, които искат да се включат, трябва да бъдат на възраст между 18 и 29 години, да имат желание да се обучават и обогатяват своите познания, опит и гражданска култура, да имат силна мотивация да участват доброволно в деѝностите по проекта, да бъдат с изявени лидерски качества.” Това съобщи по време на информациона среща за представяне на проекта неговият ръководител Златка Иванова.

На срещата, която се проведе в Младежки дом- Търговище, присъстваха над 30 гости- представители на местните власти, училища и културни институти от петте общини, доброволци от Центъра за работа с доброволци (ЦРД) към Клуба на НСО и др.

Младите хора, избрани за участие в проекта, ще се превърнат в „Посланици на добра воля”, които ще имат за задача да преодолеят негативизма и нежеланието за гласуване на своите връстници.

Те ще участват в обучителен тренинг, по време на който ще научат повече за принципите и ценностите на Европейския съюз, за политиките на Европа за младите хора и за същността на изборния процес.

Тъкмо те ще са и хората, които ще имат възможност да определят кои са най-важните проблеми на младежите в техните населени места и да потърсят решение. Сред тях ще бъдат избрани и лицата на кампанията, които ще участват в рекламен клип в подкрепа на гласуването.

След като бъдат запознати с принципите на гласуването и формулират своите послания и аргументи в полза на това, Посланиците ще имат възможност да участват в редица срещи и информационни кампании в цялата област. Така, общувайки със своите връстници лице в лице, те ще се стремят да ги убедят колко е важно да гласуват за своето бъдеще.

Желаещите да се включат в проекта може да го направят в офиса на „Клуба на НСО” в Търговище или да пишат във Фейсбук страницата на Клуба.

You may also like...