Запознахме се с Унгарския опит за работа с деца и младежи

Източник: Министерство на младежта и спорта

Бъдещи съвместни инициативи и проекти между България и Унгария за стимулиране на активността на младите хора и за решаване на общи и за двете страни проблеми в областта на младежките дейности бяха обсъдени при посещението на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов в Унгария по покана на унгарското правителство и неправителствената организация за работа с деца и млади хора „Агота”.
По време на работната визита в Будапеща и Сегед Калин Каменов и Ренета Венева, председател на НАРД, се срещнаха с кметското ръководство на община Сегед, с неправителствени организации, местния бизнес и с църковното настоятелство, които работят в екип с деца и млади хора.
IMG_2043 Калин Каменов се запозна с унгарския опит в работата с деца и младежи по метода „Каспен”, който цели тяхното активно участие в образователния, обществения живот и спорта чрез метода на преживяването, базиран на ролеви игри. Заместник-министърът съобщи, че методът „Каспен” ще бъде приложен пилотно в Пловдив от Националния алианс за работа с доброволци. Този метод е разработен от Янош Котенц – председател на неправителствената организация „Агота”.
„Унгарските ни партньори искат да работим по съвместни проекти за решаване на общи проблеми и в двете страни, свързани с реализацията на младите хора в родината им. Предстои ни нова среща тук, в България, при която ще продължим нашите разговори за осъществяване на успешно партньорство и на общи проекти между България и Унгария, свързани с работата с младите хора”, каза Калин Каменов.
Той се срещна с епископ Ласло Кис-Риго в Сегед, който го запозна с институционалната система на епархията Сегед-Чанад. В Министерството на човешките ресурси в Будапеща заместник-министърът разговаря с Миклос Солтес – държавен секретар на църквата и гражданските дела, Кароли Кцибере – държавен секретар на социалната политика, и други служители от социалните и младежките сфери.
Заместник-министърът открои като добра практика в Унгария развитието на спорта още в детските IMG_2125градини и училищата, които работят активно със спортните клубове. По думите му, църквата е един от най-активните партньори в работата с деца и младежи там, защото развива спортни клубове за тях и инвестира в спортни бази. Сред учениците особено силно са развити колоезденето и футболът.

You may also like...