Първите лидери с идея за промяна преминаха обучение в Младежката академия на НАРД

Първите лидери, избрани след сериозна селекция на експертите от Национален алианс за работа с доброволци, преминаха обучение по проект за лидерска академия “Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна”. Мястото бе комплекс “Изворите” на Хасковски минерални бани, а включените ученици – от СОУ “Св. св. Кирил и Методии” – Асеновград и ГПЧЕ “Проф. Асен Златаров” – Хасково. Програмата на двудневното обучение бе свързана с изграждане на умения за посочване, формулиране и избор на важни училищни проблеми, както и начини за решаването им. Бяха проиграни и усвоени методи за презентация на идея и убеждаване на аудитория.

Любопитен факт е, че въпреки различните градове и типове училища, част от проблемите на младежите от Хасково и Асеновград бяха сходни – разделянето на групи в класовете, трудната комуникация между учители и ученици, интригите и дискриминацията в тяхната среда.

Лидерите говориха свободно за проблемите в училище, посочиха оригинални идеи за решаване и развиха план за осъществяването им. Панаир на религиите, Шапка на опознаването и Ел Толеранто са само част от имената на младежките проекти.

Младите лидери изявиха желание за по-интензивна комуникация с авторитетите в училището – директори и учители, чрез срещи и участие на Педагогическите съвети.

Времето бе слънчево, пък и как иначе…нали бе под контрола на лидерите 🙂

След интензивното обучение и сериозната мозъчна атака, която използваха през изминалия уикенд, на младежите предстои сериозната задача да изберат до 2 проекта за своето училище, които да развият като ефективни действия и да приобщят максимален брой съученици към тях. След това, разбира се, че ще има и награди.

Снимки от първото обучение /12-13 октомври/ можете да видите на фейсбук страницата на НАРД, а още за проекта можете да прочетете тук.

You may also like...

3 Responses

  1. 25.11.2013

    […] за работа с доброволци. Повече информация и снимки тук и тук.     Още по […]

  2. 25.11.2013

    […] за работа с доброволци. Повече информация и снимки тук и […]

  3. 21.01.2014

    […] Повече за проекта можете да прочетете тук. […]